”Prepp-möte 20 oktober

Sammanfattning från ”Prepp-mötet” den 20/10

Syftet med mötet var att komma till tals om förberedelser inför  eventuella krissituationer. En varning utfärdades att risk finns att man blir en ”prepp-nörd” vilket inte är meningen. Katastrofpanik är inte vettigt och ger sällan bra resultat.

Vi var 6-8 stycken som hade samlats och pratade om dessa frågor.

Vi utgick ifrån nedan stående frågeställningar och ett Kris-Quiz (se MSB:s hemsida) på kul:

– Vilka kriser har vi varit med om och vad gjorde vi?

– Vilka scenarion är viktigast att preppa/förbereda oss för?

– Vad har vi redan hemma som skulle räcka vid en kortare kris?

– Vilka resurser har vi på Bergvägen 12-28, vad gäller material, kunskap. m. m.?

– Vad behöver vi åtgärda?

Individuellt

Alla närvarande hade varit med om en del mindre kriser men inget allvarligt. Strömavbrott är det vanligaste men också översvämning. Här på Bergvägen har det inte varit några större kriser tack och lov.

Varje hushåll kan se över sin beredskap vad gäller elavbrott, vatten avbrott och brandsäkerhet.  Att ha vattendunkar med färskvatten är alltid bra att ha vid kortare avbrott, för att slippa åka iväg direkt för att köpa flaskvatten. Vid elavbrott är det bra med batterilampor av olika slag. Har vi möjlighet att laga mat, på sprit eller gaskök? Någon form av värmekälla är givetvis bra vid längre uppehåll i elförsörjningen, speciellt vintertid. Det blir snabbt utkylt då.

Gemensamt

Vi kom framtill att den viktigaste gemensamma förberedelsen vi kan göra i föreningen, är att se över brand – risken/skyddet. Att varje hushåll sköter detta är en säkerhet individuellt men också för grannen. Ett latinskt ordspråk säger:

 ”Ty det angår dig, när din grannes väg brinner”.

Brandskydd är bra att se över. Vilket slags skydd har man? Är brandsläckarna i funktionellt skick? Är brandvarnarna kollade och i bra funktion? Har jag brandfilt? Hur tar jag mig ut från huset vid brand? Har vi evakueringsväg från övervåningen?

Har vi en gemensam uppsamlingsplats? Detta för att veta att alla familjemedlemmar kommit ut.

Vid brand är det bra att stänga av elen, om man hinner göra det.

Större samhällskriser

Vid större kriser och då talar vi om då det betecknas som samhällsomfattande kris. Det kan vara långvariga el- och vatten- avbrott, och då är det riktigt allvarligt. Slås elen ut går också vattenförsörjningen bort. Det sköts i dag med eldrivna vattenpumpar. Vid sådant läge slås även telefon näten ut och information och kommunikation blir sårbart. Det är då bra att ha en batteridriven radio hemma för att få information.

För sin egen säkerhet och skydd kan var och en tänka till och åtgärda det som behövs för att vara lagom ”preppad”.

Åtgärder

Det vi gemensamt kan komma överens om är var vi ska ha en gemensam uppsamlingsplats i händelse av brand. Ett förslag är att den är nere vid el-centralen vid parkeringen.

Vad vi mer kan se över är var vi kan få värme och skydd händelse av elavbrott.

Hur skicket på brandväggarna mellan hushållen är vet vi inte idag. En brandskyddsinspektion av ett företag i brandskyddsbranschen skulle kunna vara en möjlighet. Det blir en fråga för stämman till våren.

Vi nämnde också lite om vilka verktyg vi har som kan komma till användning vid olika krisläge. T.ex. är det bra med bensindriven motorsåg, och det finns. Stegar likaså. I denna fråga kan man tänka till ytterligare.

Sidofråga

En liten sidofråga är om alla har koll på sin avstängningskran till färskvattnet. Den ska sitta i marken utanför varje hushålls bod. Det finns (ska finnas) en liten metallbricka uppsatt på boden som anger avståndet till brunnen/vattenposten. Nyckel till själva kranen är samma som till brandposten och finns då i brandredskapsskåpet vid garagen.

Det kan också vara bra om vattenutkasten på baksidan är i funktion. Kan vara en möjlighet till brandbekämpning att snabbt ha tillgång till vatten.

Det blev också lite prat om det individuella vattenskyddet. Det finns många olika larmsystem för disk och tvättmaskinläckage på marknaden.

Tips om fördjupning:

MSB, Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap  www.msb.se

Googla på ”Preppning” där finns det hur mycket som helst

Låna en bok av Bertil 20 a – ”Är du förberedd” av Lena & Lars Wilderäng