Samfällighet

Samfällighet!? Vad är det?

Samfällighet är en förening där alla hushållen i området ingår som medlem i och med att man köper sitt hus. Det är ett samägande och ett gemensamt ansvar för fastigheter och markområden som ingår i föreningen.

Föreningen styrs av medlemmarna via en styrelse som väljs varje år på årsstämman. Styrelsen består av 1 ordförande, 1 kassör, 1 ledamot och 2 suppleanter. Ledamöterna väljs på 1 år i taget men det är önskvärt att åtminstone någon är med i styrelsen i 2 år. Dessutom väljs en ”anläggningsskötare” som dock inte är röstberättigad på styrelsemöten. Anläggningsskötare och ledamot sammanfalla. Styrelsemöten hålls minst en gång per halvår eller oftare vid behov.

Information om aktuell styrelse bifogas på separat blad.

Som medlem i föreningen förväntas du att delta aktivt i föreningens verksamhet, främst då i årsmöten och städdagar. Dessutom att någon gång under ditt boende här vara aktiv i styrelsearbetet.

Föreningens ansvarsområden

Föreningen äger och har ansvar för garagen och gatan emellan, plus en liten bit runt garagebyggnaden (se bifogad karta).

Parkeringsplatsen med tillhörande belysningsstolpar (2 st).

Belysningen på garagen och de som sitter på hushållens förrådsbod.

Hängrännor på husen är föreningens ansvar men genom åren har varje husägare skött dem själva. Nu för tiden har också det varit mer naturligt att den praktiska skötseln ligger på enskild husägare i och med att många har bytt tak där även nya takrännor ingick.

Förenings stadgar

Stadgar och protokoll fi nns hos ordföranden.

Föreningsavgift

Föreningsavgiften sätts och beslutas på årsstämman. Den betalas in en gång per år och läggs i kontot för löpande underhåll kallat, underhållfond.

Inbetalning, till större renoveringar, som också sker en gång per år, läggs i kontot kallat, förnyelsefond.

Föreningens utgifter

De större löpande utgifterna som Samfälligheten har är följande: Snöröjning, (plogning och sandning av gatan mellan husen och garagen plus bilparkeringen).

Vändplan är det kommun som står för skötseln.

Elförbrukningen i garagen och belysning utanför dessa. Dessutom belysningen på förrådsbodarna vid fastigheterna.

Samfälligheten har försäkring i Länsförsäkringar.

Mindre utgifter är materiel till städdagen plus fi kat.

Bankavgift.

Betalningsrutiner av årsavgiften och buffertkontot

Inbetalningsprincip:
För att underlätta styrelsens arbete och då främst kassörens, så kommer Inbetalningsuppgifter/räkningen att delas ut i brevlådorna. Betalas avgiften inte in i tid kommer som brukligt en skriftlig påminnelse och fyra veckor efter påminnelsens förfallodag kommer räkningen att gå vidare till kronofogdemyndigheten.

Styrelsen hoppas att denna princip aldrig behöver nyttjas.

Inbrott och säkerhet

Föreningen är med i GrannSamverkan mot inbrott, vilket innebär att vi gemensamt har uppsikt mot obehöriga personer som rör sig i området.

Vi får också en skriftlig rapport då och då från Polisen om hur läget är i kommunen när det gäller inbrott.

Garagen är ett utsatt mål för inbrott, speciellt gäller det bildäck men också andra värdefullare saker. Dessa bör alltså inte förvaras där.

Det är också bra att informera närmaste granne när man är bortrest under längre tid.

Grannsämja

Vi tillsamman bör verka för god grannsämja. Uppkommer det tvistemål eller störningar mellan grannar kan styrelsen i vissa fall vara behjälplig att lösa frågan.

För att undvika onödig irritation när det gäller högljudda fester ta kontakt med de närmsta grannarna och meddela att det kommer att bli en fest och lite hög musik. Oftast kan då grannarna förberedda sig med öronproppar eller eventuellt inte vara hemma just den kvällen. Oftast har detta inte varit ett problem.

Vid försäljning

Inför försäljning och kontakt med mäklare är det en fördel att ha denna skrift tillhanda och överlämna den till mäklaren som då vidareförmedlar informationen till hugade spekulanter. Det är inte alltid som köpare har informerat sig om att det är en samfällighet man har köpt ett hus i. Att informera om föreningen goda ekonomiska status
kan vara ett säljargument.

Vid frågor, problem och goda idéer

Vänder er gärna till någon ur den aktuella styrelsen så hjälper de till.

Viktiga datum

Årsstämman hålls andra delen av april efter påskhelgen.
Städdagen lördagen därefter.
Viss flexibilitet finns beroende på när Påsken infaller.